Picture
Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο της ανθρωπότητας, εφόσον υλοποιηθεί. Κάτι αντίστοιχο με την κατάκτηση της σελήνης και του διαστήματος. Κάτι που θεωρητικά μπορεί να γίνει, από τη στιγμή που η τεχνολογία που υπάρχει τηρεί όλες τις προϋποθέσεις για να πραγματοποιηθεί.
Πρόκειται για ένα υποθαλάσσιο τούνελ, 5,000 χιλιομέτρων, από τη Νέα Υόρκη έως το Λονδίνο. Το πιο εκπληκτικό είναι ότι η απόσταση αυτή θα μπορεί να καλυφθεί σε λιγότερο από μια ώρα. Πραγματικά ακούγεται απίθανο. Ωστόσο η ολοκλήρωση ενός τέτοιου έργου απαιτεί πολλές δεκαετίες και πάρα πολλά λεφτά, και τα οποία μέχρι στιγμής είναι το αγκάθι για την έναρξη των εργασιών. Κοστολογείται το ελάχιστο 110 δις ευρώ.
Όσον αφορά τα τεχνικά, το τρένο που θα κινείται μέσα στο τούνελ θα είναι μαγνητικό. Ήδη υπάρχει στην Αγγλία και στην Ιαπωνία και μπορεί να πιάσει ταχύτητες μεγαλύτερες των 500 km/h. Αυτά τα τρένα δεν ακουμπάνε στις ράγες, αλλά αιωρούνται 1 με 2 cm ψηλότερα, βοηθώντας στη μείωση των τριβών. Λέγεται ότι μέσα στο τούνελ αυτό το τρένο θα μπορεί να πιάσει ταχύτητες περίπου 6,400 km/h, δηλαδή αρκετές φορές την ταχύτητα του ήχου. Αυτό για να γίνει όμως θα πρέπει να μην υπάρχει αέρας, αλλά κενό, έτσι ώστε να εξαλειφθούν οι τριβές και να επιτραπούν τέτοιες μεγάλες ταχύτητες.
Το γεγονός αυτό είναι πολύ εντυπωσιακό. Στην ουσία το τρένο θα κινείται γρηγορότερα από μια σφαίρα όπλου. Όσον αφορά το κόστος βρέθηκε τρόπος να μειωθεί, με μια χάραξη μέσω Καναδά-Γροιλανδίας-Ισλανδίας. Με μια τέτοια διαδρομή μειώνει κατά πολύ το κομμάτι που θα βρίσκεται κάτω από τη θάλασσα. Πέρα απ' αυτό μια διαδρομή ολόκληρη στον Ατλαντικό θα συναντούσε δυσκολίες λόγω τεράστιων βαθών. Και αυτό γιατί η σήραγγα, η οποία θα βρίσκεται περίπου 50 με 100 m κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, θα στηρίζεται από μεγάλα σύρματα που θα είναι στερεωμένα στο βυθό.
Υπάρχουν και σκέψεις για δευτερεύοντα τούνελ προς Παρίσι και Βρυξέλλες. Βέβαια πρέπει να ωριμάσουν όλα αυτά τα σχέδια για να πραγματοποιηθούν. Πάντως κάποια στιγμή στο μέλλον κάποιος Λονδρέζος θα μπορεί να απολαύσει το απογευματινό του καφέ στη Νέα Υόρκη και να ξαναγυρίσει. 






 
Νέο εξεταστικό σύστημα ψηφίζεται σύντομα στη Βουλή, καθώς «περνάει» τελικά το νομοσχέδιο για το Νέο Λύκειο, «αναμορφωμένο» όμως, σύμφωνα με τις αποφάσεις του εθνικού διαλόγου για την Παιδεία που ολοκληρώθηκε πριν από τέσσερα χρόνια, με πρόεδρο του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τον νυν υπουργό Παιδείας κ. Γ. Μπαμπινιώτη και υπουργό Παιδείας τον κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλο.
Υστερα από σειρά ετών, δεκάδες μικροαλλαγές, νομοσχέδια που «έφευγαν» και «επέστρεφαν» χωρίς τολμηρές αποφάσεις, το εξεταστικό σύστημα της χώρας αλλάζει. Καθολικό αίτημα εκπαιδευτικών και πολιτικών τα προηγούμενα χρόνια ήταν να αποσυνδεθεί το λύκειο από το σύστημα εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση και να εμπλακούν ενεργά τα ανώτατα ιδρύματα της χώρας στον καθορισμό του αριθμού των εισακτέων αλλά και στην επιλογή των φοιτητών τους.
Το νομοσχέδιο κατατίθεται τελικά τις επόμενες ημέρες στη Βουλή και θα ψηφιστεί πριν από τις εκλογές, ενώ σε αυτό περιλαμβάνεται και το νέο εξεταστικό σύστημα που θα εφαρμοστεί ύστερα από τρία χρόνια, δηλαδή θα αφορά τους μαθητές που φοιτούν εφέτος στη Γ' τάξη του Γυμνασίου.
Διδασκαλία άλλου τύπου
Την ίδια περίοδο θα αλλάξει συνολικά και η λογική της διδασκαλίας στα σχολεία, καθώς εφαρμόζονται νέα αναλυτικά προγράμματα, χωρίς κατευθύνσεις και εξειδικεύσεις, αλλά με πολλά μαθήματα επιλογής, ανάλογα με τις κλίσεις του κάθε υποψηφίου.
Παράλληλα, απομακρύνεται το λύκειο από τη λογική των εξετάσεων, της πίεσης και της παραπαιδείας, ενώ για πρώτη φορά εμπλέκονται ενεργά στο σύστημα εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.
Η διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων θα γίνεται από ανεξάρτητο φορέα εκτός του υπουργείου Παιδείας και πιθανότατα να επιλεγεί η λύση της «τράπεζας θεμάτων» για την εξεταστική διαδικασία.
Οσον αφορά τις εφετινές πανελλαδικές εξετάσεις, μειωμένος περίπου κατά 10% θα είναι ο αριθμός των εισακτέων στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας, «επιστρέφει» όμως για δύο χρόνια η κατηγορία των υποψηφίων του 10% (που κάνουν χρήση της βαθμολογίας παλαιότερων ετών).
Από την πλευρά τους οι διοικήσεις των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ πρότειναν να μειωθεί ο αριθμός των εισακτέων κατά τουλάχιστον 50%. Δραστικές περικοπές έχουν ζητήσει το Πανεπιστήμιο της Αθήνας (2.000 άτομα λιγότερα από πέρυσι), το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στη Θεσσαλονίκης (3.000 άτομα λιγότερα από πέρυσι),το Πανεπιστήμιο της Πάτρας (περίπου 2.000 άτομα λιγότερα από πέρυσι) κτλ.
Πέρυσι είχαν διατεθεί 66.400 θέσεις για τη γενική σειρά και 8.040 θέσεις για τις ειδικές κατηγορίες εισακτέων (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι κ.ά.). Συνολικά δηλαδή οι θέσεις ήταν 74.440. Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η μείωση των εισακτέων στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές, με το δεδομένο ότι έχουν μειωθεί οι προσφερόμενες θέσεις στο Ελληνικό Δημόσιο.
Πιθανότατο, τέλος, θεωρείται να ενταχθεί ξανά στο μηχανογραφικό των υποψηφίων το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, που «κόπηκε» πέρυσι από τον τότε υφυπουργό κ. Γ. Πανάρετο, λόγω εμπλοκής καθηγητών του Τμήματος σε σκάνδαλο οικογενειοκρατίας.
Ο εθνικός διάλογος
Με βάση τα παραπάνω, εφαρμόζεται τελικά, έστω και με λίγα χρόνια καθυστέρηση, το αποτέλεσμα της διακομματικής συνάντησης των κομμάτων που είχε καταλήξει στο πόρισμα του εθνικού διαλόγου για την Παιδεία. Σύμφωνα με τη νέα «φιλοσοφία» των αναλυτικών προγραμμάτων που θα εφαρμοστεί ύστερα από τρία χρόνια στα σχολεία, οι μαθητές θα απελευθερωθούν από τη λογική της επιλογής «πακέτου» γνώσεων (ανθρωπιστικών, θετικών κτλ.) που ίσχυε ως σήμερα. Θα διδάσκονται όλοι μαθήματα γενικού κορμού γνώσεων και θα έχουν τη δυνατότητα επιλογής μαθημάτων ή επιπλέον ωρών διδασκαλίας μαθημάτων «εμβάθυνσης» στην επιστημονική κατεύθυνση που τους ενδιαφέρει.
Παράλληλα θα συνεχιστούν και θα επεκταθούν τα «πρότζεκτ» (ερευνητικές εργασίες) που εφαρμόστηκαν με επιτυχία εφέτος στην Α' Λυκείου, ενώ θα προβλέπεται επέκταση του σχολικού χρόνου (ως και τις 4 μ.μ.) για όποιους επιλέγουν «ζώνες πολιτισμού» και μαθήματα αθλητισμού.
Τα παραπάνω δεν έχουν αποκτήσει ακόμη την τελική τους μορφή αλλά δουλεύονται πυρετωδώς τις τελευταίες ημέρες στο υπουργείο Παιδείας ώστε να ολοκληρωθούν και να κατατεθούν σύντομα με τη μορφή νομοσχεδίου στη Βουλή.
 
Ενα σιδηροδρομικό δίκτυο από τη νοτιοανατολική Ασία μέχρι το Λονδίνο σχεδιάζει το Πεκίνο για να μεταφέρει ταχύτατα από τον Ειρηνικό μέχρι τον Ατλαντικό πρόσωπα και προϊόντα, συνδέοντας μεταξύ τους δεκάδες χώρες των δύο ηπείρων.
Το ταξίδι στις ράγες από την πρωτεύουσα της Κίνας στο Λονδίνο σε λίγα χρόνια θα διαρκεί δυο μέρες υπόσχεται ο πλέον αρμόδιος για την ανάπτυξη του προγράμματος των τρένων υψηλής ταχύτητας στην ασιατική χώρα, Ουάνγκ Μενγκσού. Ο ανώτερος σύμβουλος στο πρόγραμμα και μέλος της Κινεζικής Ακαδημίας Μηχανικής αποκάλυψε ότι οι ιθύνοντες στο Πεκίνο βρίσκονται ήδη σε διαπραγματεύσεις με εκπροσώπους από τουλάχιστον 17 χώρες προκειμένου να αναπτυχθεί το σιδηροδρομικό δίκτυο που θα επιτρέψει σε τρένα να διέρχονται με ταχύτητες πάνω από τα 320 χιλιόμετρα την ώρα από τα εδάφη τους. Ο Κινέζος αξιωματούχος δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα «Τέλεγκραφ» ότι οι διαπραγματεύσεις αφορούν την προώθηση μελετών για την κατασκευή σιδηροδρομικών γραμμών από το Λονδίνο στο Πεκίνο και τη Σιγκαπούρη μέσω Ινδίας και Πακιστάν, από την ασιατική πρωτεύουσα στη Μόσχα μέχρι το Βερολίνο και από το Πεκίνο στο Βιετνάμ, την Ταϊλάνδη και τη Μαλαισία.
Η εξάπλωση του δικτύου θα δίνει τη δυνατότητα στους ταξιδιώτες να επιβιβάζονται στη βρετανική πρωτεύουσα και να κατεβαίνουν στο Πεκίνο, σε απόσταση 8.160 χιλιομέτρων, έπειτα από δυο μέρες, ενώ για το σταθμό της Σιγκαπούρης, περίπου 2.700 χιλιόμετρα μακρύτερα, θα χρειάζεται ταξίδι μιας μέρας ακόμη. Σύμφωνα με τον Ουάνγκ Μενγκσού, τα τρένα θα συναγωνίζονται σε ταχύτητα τα αεροπλάνα και το δίκτυο μπορεί να είναι έτοιμο σε μια δεκαετία για να εξυπηρετήσει τόσο τις μετακινήσεις ανθρώπων όσο και τις μεταφορές πρώτων υλών.
Αλλωστε, οι Κινέζοι που αναπτύσσουν ήδη το εσωτερικό σιδηροδρομικό δίκτυο, διαθέτοντας 530 δισεκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή γραμμών συνολικού μήκους 30.600 χιλιομέτρων, προθυμοποιούνται να συμβάλουν οικονομικά στην κατασκευή των γραμμών, αναλαμβάνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις εξολοκλήρου το κόστος, με αντάλλαγμα τα δικαιώματα στην εκμετάλλευση κοιτασμάτων, όπως αυτά του λιθίου στη Βιρμανία. Η δαπάνη για την ανάπτυξη του σιδηροδρομικού δικτύου για τρένα υψηλής ταχύτητας προβλέπεται να είναι τεράστια και ενδεικτική στην κατεύθυνση αυτή είναι η εκτίμηση για το κόστος κατασκευής της γραμμής από Καμπότζη σε Σιγκαπούρη και από Βιετνάμ προς Κίνα, το οποίο υπολογίζεται στα 440 εκατομμύρια ευρώ. Ηδη, η Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης συμφώνησε στη χρηματοδότηση για την ανακατασκευή του σιδηροδρομικού δικτύου της Καμπότζης με 30 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στο Πεκίνο εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι τα κινεζικά τρένα θα αναλάβουν το... βάρος της κάλυψης των διαδρομών. Αλλωστε, το τελευταίο κόσμημα των κινεζικών σιδηροδρόμων, το Harmony Express, κατέκτησε πριν από λίγους μήνες το ρεκόρ ταχύτητας με σχεδόν 400 χιλιόμετρα την ώρα και καλύπτει την απόσταση των 1.060 χιλιομέτρων μεταξύ Βουχάν και Γκουανγκζού σε λιγότερο από τρεις ώρες.



 
 
  Paideia is a holistic approach to life-long learning with roots in ancient Greece. In contemporary schools across the United States and a few other countries, Paideia is a set of beliefs about education including active and rigorous teaching methods. 
Mortimer Adler and the Paideia Group outlined the Program in the early 1980s with a short, but important book entitled The Paideia Proposal.
The Paideia Program is based on the belief that the human species is defined by its capacity and desire for learning. The program itself argues for a public education that is at once more rigorous and more accessible.
For a concise summary of Paideia beliefs, see the 12 Paideia Principles. For an introduction to Paideia practices for teaching and learning, see the Three Columns of Instruction.


The Paideia philosophy gives students lifetime skills. It teaches them how to engage in civil dialogue, think critically, and look at both sides of issues. Because students learn how to agree to disagree, a Paideia school environment is really positive. – Steve Ball

    3Μ 

    Archives

    June 2012

    Categories

    All
    14dc05641f


survey-topo